Ce este procesul de tratament al depresiei?
Denumită în mod obișnuit depresie, tulburarea depresivă este o boală de sănătate mintală răspândită care provoacă nefericire extremă și pierderea interesului pentru activități odată distractive. Depresia poate avea un impact semnificativ asupra gândurilor, acțiunilor și interacțiunilor sociale.
Deși nu există un remediu pentru depresie, există o serie de terapii care vă pot ajuta să vă controlați boala și să vă diminueze foarte mult simptomele. Amintiți-vă că terapia ar putea avea mai mult succes cu cât este începută mai devreme. Psihoterapia, tehnicile de stimulare a creierului și medicamentele sunt printre opțiunile de tratament pentru depresie. Strategiile de tratament pentru depresie vor diferi, deoarece condiția ar putea afecta oamenii în mod diferit.
Îmbunătățirea calității vieții și reducerea simptomelor sunt principalele obiective ale terapiei. Puteți colabora cu o serie de furnizori de terapie pentru depresie în timpul procesului de tratament, cum ar fi psihologi, medici primari și alți specialiști în sănătate mintală. Acești profesioniști vă pot sugera cel mai bun curs de acțiune pentru dvs.
Medicamente pentru depresie
Medicamentele sunt o terapie populară pentru depresie, iar antidepresivele sunt medicamentele pe care medicii le folosesc cel mai frecvent pentru a trata tulburările depresive.
Antidepresivele ajută la reducerea simptomelor, dar este esențial să ne amintim că s-ar putea să nu aibă efect imediat. Este posibil ca orice beneficii în starea ta de spirit să nu apară timp de patru până la opt săptămâni. Dar alte simptome, inclusiv energie slabă sau modificări ale apetitului, de obicei se ameliorează înainte de starea ta de spirit.
Vi se poate prescrie orice număr de antidepresive de către medicul dumneavoastră. Cele mai tipice constau din:
SSRI, sau inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, funcționează prin controlul și creșterea cantității de serotonină activă din creier, care este uneori denumit hormonul „bunului”. ISRS sunt tratamente de primă linie pentru depresie și au un efect de îmbunătățire a dispoziției.
Inhibitori ai recaptării serotoninei-norepinefrinei (SNRI): SNRI controlează nivelurile hormonilor serotoninei și norepinefrinei, care sunt implicați în reacția de luptă sau fugi. Dacă nu vă îmbunătățiți sau nu reacționați bine la ISRS, aceste medicamente sunt administrate frecvent. SNRI-urile pot fi, de asemenea, de ajutor dacă suferiți de disconfort fizic sau epuizare pe lângă depresie.
Dopamina (denumită în mod obișnuit „hormonul fericirii”) și norepinefrina sunt controlate de inhibitorii recaptării norepinefrinei-dopaminei (NDRI). Wellbutrin (bupropion) este singurul NDRI pentru depresie care este disponibil în prezent pe piață. Dacă doriți să preveniți problemele legate de libido și sex, sau dacă încercați să renunțați la fumat, medicul dumneavoastră vă poate sugera acest medicament. Cu toate acestea, tratamentele pentru depresie au efecte adverse la fel ca orice alt medicament. Când utilizați un antidepresiv, puteți întâlni unul sau mai multe dintre următoarele efecte adverse:
Gură uscată, Amețeli, Oboseală, Greață, Probleme sexuale, Transpirație Sindromul serotoninergic este o afecțiune potențial fatală care apare atunci când organismul produce cantități excesive de serotonină. Când luați antidepresive, medicul dumneavoastră primar sau psihiatru va fi de obicei responsabil de redactarea rețetelor și de supravegherea sănătății dumneavoastră.
Nu întrerupeți administrarea de medicamente pe cont propriu, deoarece acest lucru poate duce la mai multe reacții adverse. În schimb, discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme sau reacții adverse în timp ce luați antidepresive. Cu toate acestea, nu renunțați să luați droguri pe cont propriu; în schimb, discutați cu medicul care vă prescrie dacă aveți probleme cu antidepresivele.
Când să schimbați sau să modificați antidepresivul pentru a obține rezultate mai bune
Tratamente
Pentru a încerca să îmbunătățiți simptomele, vă puteți gândi să urmați una dintre cele două forme principale de terapie. Aceste tratamente constau în terapie de stimulare a creierului și psihoterapie.
Psihanaliză
Terapia de vorbire, cunoscută și sub numele de tratament pentru sănătate mintală sau psihoterapie, este un instrument util pentru a discuta despre grijile, sentimentele și ideile tale cu un medic calificat. În cazul în care începeți un tratament tradițional, furnizorul dumneavoastră de sănătate mintală va fi probabil un psiholog, un consilier autorizat, un asistent social sau un terapeut conjugal și familial.
Scopul principal al acestui tip de terapie este să vă ajute să vă înțelegeți ideile, sentimentele și comportamentele, astfel încât să puteți, dacă este necesar, să rupeți obiceiurile proaste sau modelele de gândire. Terapia combinată, sau primirea mai mult de un tratament, este un tratament comun pentru depresie la adulți. Aceasta poate implica administrarea de antidepresive și participarea la ședințe de psihoterapie.
Pe parcursul sesiunilor dumneavoastră, terapeutul dumneavoastră poate folosi o singură abordare terapeutică sau componente ale mai multor abordări. Indiferent de metodele pe care le vor alege, acestea vor fi adaptate nevoilor dvs., obiectivelor pentru terapie și simptomelor dvs.
Asociația Americană de Psihologie (APA) sugerează următoarele șapte forme de psihoterapie:
Terapia comportamentală: recunoaște și ajută la modificarea comportamentelor dăunătoare sau nesănătoase Înțelegerea ideilor tale și modificarea tiparelor de gândire autodistructive sunt principalele obiective ale terapiei cognitive. Tratamentele comportamentale și cognitive sunt utilizate în terapia cognitiv-comportamentală (CBT). în remedierea disputelor interpersonale sau a relațiilor care ar fi putut fi afectate de depresie. Terapia cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT) își propune să îmbunătățească stima de sine prin integrarea terapiei cognitive cu meditația conștientă. Terapia psihodinamică: folosește experiențele tale trecute și ideile inconștiente pentru a ajuta mai bine înțelegeți ce se întâmplă în prezent. Empatia și ascultarea activă sunt două strategii de sprijin folosite în terapia de susținere pentru a vă ajuta să faceți față stresului și să luați decizii.
Tratament cu stimulare cerebrală
Tehnicile de stimulare a creierului, cum ar fi stimularea magnetică transcraniană (TMS) sau stimularea nervului vag (VNS) pot fi necesare în anumite circumstanțe. Acest tip de terapie urmărește să activeze sau să inhibe în mod direct mecanismele care controlează funcționarea creierului tău.
Electrozii, sau plasturi mici care transportă electricitate, sunt aplicați pe scalp ca parte a procedurii de terapie de stimulare a creierului. Furnizorul dumneavoastră poate transmite ocazional energie și prin câmpuri magnetice. În timp ce unele terapii necesită anestezie, altele nu.
Este de remarcat faptul că terapia de stimulare a creierului nu este folosită în mod obișnuit; în schimb, medicația și psihoterapia sunt formele acceptate de tratament pentru depresie. Stimularea creierului, totuși, ar putea fi utilă în cazurile în care un pacient a încercat diferite terapii fără a observa o schimbare a simptomelor.
Stimularea creierului este, în general, recomandată numai celor care au:
Au spus că sunt interesați de acest tip de tratament Nu au reacționat la medicamente Gânduri suicidare sau psihoze care s-au îmbunătățit anterior cu terapia de stimulare a creierului Experții au cercetat tratamentul electroconvulsiv (ECT) cel mai mult dintre toate tipurile de terapie de stimulare a creierului.
Funcționarea ECT
Terapia de stimulare a creierului constă de obicei în două până la trei sesiuni în fiecare săptămână, pe o durată de șase până la douăsprezece săptămâni. Severitatea simptomelor dumneavoastră de depresie și modul în care acestea răspund la tratament vor determina cât de lung este planul dumneavoastră individual de tratament.
Există pericole asociate cu acest tip de terapie, inclusiv probleme anestezice, oboseală, dezorientare și (în cazuri rare) pierderea memoriei pe termen scurt.
Faceți față și depășirea depresiei
Depresia nu are nicio terapie cunoscută, iar peste jumătate dintre cei care suferă de ea s-ar putea să nu se amelioreze cu primul tratament. Cu toate acestea, 40% dintre pacienți vor avea o reducere a simptomelor depresiei după un an de terapie.
Totuși, boala depresivă este încă una dintre cele mai vindecabile probleme de sănătate mintală. Simptomele dumneavoastră pot fi ameliorate în mod eficient prin tratament, mai ales dacă îl primiți devreme. Tratamentul combinat, care combină psihoterapia și medicina, poate fi, de asemenea, benefic, deoarece poate duce la următoarele rezultate:
O reducere a simptomelor depresive Un nivel de trai mai ridicat o șansă mai mare de a finaliza terapia și de a primi ajutorul de care aveți nevoie pentru a controla simptomele Practici pozitive ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice, petrecerea timpului cu cei dragi, o dietă sănătoasă, implicarea în activitățile care vă plac (sau folosit pentru a se bucura), iar practicarea tehnicilor de relaxare precum relaxarea musculară progresivă (PMR), yoga sau respirația profundă poate fi, de asemenea, benefică dacă acestea nu sunt incluse în recomandările dumneavoastră oficiale de tratament.
O scurtă recapitulare
Deși nu există un tratament oficial pentru depresie, boala depresivă este una dintre cele mai gestionabile probleme de sănătate mintală. Simptomele dumneavoastră pot fi reduse în mod eficient, iar calitatea vieții dumneavoastră poate fi îmbunătățită printr-o serie de terapii.
Cele mai populare două tratamente pentru depresie sunt terapia vorbirii și medicamentele. În timp ce terapia de stimulare a creierului este o metodă de tratament mai puțin răspândită și este recomandată doar doza Alfa Zone în anumite circumstanțe, ocazional poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Deși depresia poate fi o experiență provocatoare, este esențial să realizezi că nu trebuie să te descurci singur. Puteți obține asistența și îngrijirea de care aveți nevoie pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții, făcându-vă un screening pentru depresie sau văzându-vă medicul când începeți să observați modificări ale dispoziției care durează mai mult de două săptămâni.